TechnoRep - Faculty of Technology and Metallurgy Repository
University of Belgrade - Faculty of Technology and Metallurgy
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   TechnoRep
  • Tehnološko-metalurški fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
  • View Item
  •   TechnoRep
  • Tehnološko-metalurški fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Eksperimentalna proizvodnja fermentisanog mlečnog napitka sa probiotičkim svojstvima

No Thumbnail
Authors
Ostojić, Mihailo
Topisirović, Ljubiša
Vukašinović-Sekulić, Maja
Article (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Kiselomlečni napici se proizvode fermentacijom laktoze dejstvom bakterija mlečne kiseline. One svojom aktivnošću povećavaju svarljivost proizvoda i sprečavaju aktivnost drugih patogenih mikroorganizama. Poboljšanje efekata te aktivnosti se postiže primenom probiotika i onda se kiselo mlečni proizvodi nazivaju funkcionalna hrana. Eksperimentalna proizvodnja fermentisanog mlečnog napitka je izvršena uz dodatak kultura Y03 i Y05 sa probiotskim svojstvima. Proizvodnja je izvršena u mlekari "Zemun" na standardnoj tehnološkoj liniji za izradu kiselomlečnih napitaka. Dobijeni proizvod je praćen hemijskim, fizičkim i bakteriološkim metodama. Trajnost proizvoda je bila do 20 dana, do kada je isti imao odlična organoleptička svojstva ukusa, mirisa i konzistencije.
Keywords:
probiotici / fermentacija / kiselomlečni napitak
Source:
Mlekarstvo, 2002, 1, 9, 273-276
Publisher:
  • Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd

ISSN: 1451-1541

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_465
URI
http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/465
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
Institution/Community
Tehnološko-metalurški fakultet
TY  - JOUR
AU  - Ostojić, Mihailo
AU  - Topisirović, Ljubiša
AU  - Vukašinović-Sekulić, Maja
PY  - 2002
UR  - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/465
AB  - Kiselomlečni napici se proizvode fermentacijom laktoze dejstvom bakterija mlečne kiseline. One svojom aktivnošću povećavaju svarljivost proizvoda i sprečavaju aktivnost drugih patogenih mikroorganizama. Poboljšanje efekata te aktivnosti se postiže primenom probiotika i onda se kiselo mlečni proizvodi nazivaju funkcionalna hrana. Eksperimentalna proizvodnja fermentisanog mlečnog napitka je izvršena uz dodatak kultura Y03 i Y05 sa probiotskim svojstvima. Proizvodnja je izvršena u mlekari "Zemun" na standardnoj tehnološkoj liniji za izradu kiselomlečnih napitaka. Dobijeni proizvod je praćen hemijskim, fizičkim i bakteriološkim metodama. Trajnost proizvoda je bila do 20 dana, do kada je isti imao odlična organoleptička svojstva ukusa, mirisa i konzistencije.
PB  - Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd
T2  - Mlekarstvo
T1  - Eksperimentalna proizvodnja fermentisanog mlečnog napitka sa probiotičkim svojstvima
EP  - 276
IS  - 9
SP  - 273
VL  - 1
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_465
ER  - 
@article{
author = "Ostojić, Mihailo and Topisirović, Ljubiša and Vukašinović-Sekulić, Maja",
year = "2002",
abstract = "Kiselomlečni napici se proizvode fermentacijom laktoze dejstvom bakterija mlečne kiseline. One svojom aktivnošću povećavaju svarljivost proizvoda i sprečavaju aktivnost drugih patogenih mikroorganizama. Poboljšanje efekata te aktivnosti se postiže primenom probiotika i onda se kiselo mlečni proizvodi nazivaju funkcionalna hrana. Eksperimentalna proizvodnja fermentisanog mlečnog napitka je izvršena uz dodatak kultura Y03 i Y05 sa probiotskim svojstvima. Proizvodnja je izvršena u mlekari "Zemun" na standardnoj tehnološkoj liniji za izradu kiselomlečnih napitaka. Dobijeni proizvod je praćen hemijskim, fizičkim i bakteriološkim metodama. Trajnost proizvoda je bila do 20 dana, do kada je isti imao odlična organoleptička svojstva ukusa, mirisa i konzistencije.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd",
journal = "Mlekarstvo",
title = "Eksperimentalna proizvodnja fermentisanog mlečnog napitka sa probiotičkim svojstvima",
pages = "276-273",
number = "9",
volume = "1",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_465"
}
Ostojić, M., Topisirović, L.,& Vukašinović-Sekulić, M.. (2002). Eksperimentalna proizvodnja fermentisanog mlečnog napitka sa probiotičkim svojstvima. in Mlekarstvo
Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd., 1(9), 273-276.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_465
Ostojić M, Topisirović L, Vukašinović-Sekulić M. Eksperimentalna proizvodnja fermentisanog mlečnog napitka sa probiotičkim svojstvima. in Mlekarstvo. 2002;1(9):273-276.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_465 .
Ostojić, Mihailo, Topisirović, Ljubiša, Vukašinović-Sekulić, Maja, "Eksperimentalna proizvodnja fermentisanog mlečnog napitka sa probiotičkim svojstvima" in Mlekarstvo, 1, no. 9 (2002):273-276,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_465 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About TechnoRep | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About TechnoRep | Send Feedback

OpenAIRERCUB