Приказ основних података о документу

dc.creatorOstojić, Mihailo
dc.creatorTopisirović, Ljubiša
dc.creatorVukašinović-Sekulić, Maja
dc.date.accessioned2021-03-10T10:02:37Z
dc.date.available2021-03-10T10:02:37Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.issn1451-1541
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/465
dc.description.abstractKiselomlečni napici se proizvode fermentacijom laktoze dejstvom bakterija mlečne kiseline. One svojom aktivnošću povećavaju svarljivost proizvoda i sprečavaju aktivnost drugih patogenih mikroorganizama. Poboljšanje efekata te aktivnosti se postiže primenom probiotika i onda se kiselo mlečni proizvodi nazivaju funkcionalna hrana. Eksperimentalna proizvodnja fermentisanog mlečnog napitka je izvršena uz dodatak kultura Y03 i Y05 sa probiotskim svojstvima. Proizvodnja je izvršena u mlekari "Zemun" na standardnoj tehnološkoj liniji za izradu kiselomlečnih napitaka. Dobijeni proizvod je praćen hemijskim, fizičkim i bakteriološkim metodama. Trajnost proizvoda je bila do 20 dana, do kada je isti imao odlična organoleptička svojstva ukusa, mirisa i konzistencije.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceMlekarstvo
dc.subjectprobioticisr
dc.subjectfermentacijasr
dc.subjectkiselomlečni napitaksr
dc.titleEksperimentalna proizvodnja fermentisanog mlečnog napitka sa probiotičkim svojstvimasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage276
dc.citation.issue9
dc.citation.other1(9): 273-276
dc.citation.spage273
dc.citation.volume1
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_465
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу