TechnoRep - Репозиторијум Технолошко-металуршког факултета
Универзитет у Београду, Технолошко-металуршки факултет
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед записа 
  •   TechnoRep
  • Tehnološko-metalurški fakultet
  • Doktorske disertacije (TMF)
  • Преглед записа
  •   TechnoRep
  • Tehnološko-metalurški fakultet
  • Doktorske disertacije (TMF)
  • Преглед записа
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Optimization of the extraction process from Thymus serpyllum L. herb, biological activities and encapsulation of extracts

Optimizacija procesa ekstrakcije herbe Thymus serpyllum L., biološke aktivnosti i inkapsulacija ekstrakata

Thumbnail
2018
4666.pdf (2.022Mb)
Аутори
Jovanović, Aleksandra
Остала ауторства
Bugarski, Branko
Knežević-Jugović, Zorica
Šavikin, Katarina
Zdunić, Gordana
Đorđević, Verica
Докторска теза (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
Thymus serpyllum L. (Lamiaceae), well-known as wild thyme, is a perennial subshrub, abundant in polyphenols compounds, which possess antioxidant, antimicrobial, antihypertensive, antispasmodic, antiinflammatory, anticarcinogenic, anti-allergic and anxiolytic properties. The optimization of extraction represents the first step in obtaining the maximum yield of active compounds from plant sources, which are safe and natural alternative to synthetic components. Polyphenols instability during food processing, distribution or storage, and in the gastrointestinal tract, limits their activity and potential health benefits. The encapsulation of polyphenols can overcome the drawbacks of their instability, alleviate unpleasant tastes or flavors, and improve the bioavailability and half-life of the compounds...
Vrsta Thymus serpyllum L. (Lamiaceae) ili majčina dušica predstavlja višegodišnju zeljastu biljku bogatu polifenolima koji pokazuju antioksidativni, antimikrobni, antihipertenzivni, spazmolitični, antiinflamatorni, antikancerogeni, antialergijski i anksiolitični efekat. Optimizacija procesa ekstrakcije predstavlja prvi korak u dobijanju maksimalnog prinosa aktivnih principa iz biljnih izvora kao bezbedne i prirodne alternative sintetskim komponentama. Nestabilnost polifenola u toku procesa proizvodnje, distribucije i čuvanja namirnica, kao i u uslovima gastrointestinalnog trakta, ograničava njihovu aktivnost i potencijalne korisne efekte na zdravlje ljudi. Inkapsulacija polifenola dovodi do prevazilaženja pomenutih nedostataka, ublažavanja gorkog ukusa polifenola i poboljšanja njihove bioraspoloživosti i poluvremena eliminacije...
Кључне речи:
Thymus serpyllum / polyphenols / optimization of extraction / chemical characterization / biological activity / encapsulation / Thymus serpyllum / полифеноли / оптимизација процеса екстракције / хемијска карактеризација / биолошка активност / инкапсулација
Извор:
2018
Издавач:
  • Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet
Финансирање / пројекти:
  • Развој нових инкапсулационих и ензимских технологија за производњу биокатализатора и биолошки активних компонената хране у циљу повећања њене конкурентности, квалитета и безбедности (RS-46010)
  • Традиционални и нови производи од плодова гајених и самониклих врста воћака и винове лозе и нус-продуката у преради, са посебним освртом на аутохтоне сорте: хемијска карактеризација и биолошки профил (RS-46013)
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_4669
URI
http://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=5732
https://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:17554/bdef:Content/download
http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=49968143
http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/4669
Колекције
  • Doktorske disertacije (TMF)
Институција/група
Tehnološko-metalurški fakultet
TY  - THES
AU  - Jovanović, Aleksandra
PY  - 2018
UR  - http://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=5732
UR  - https://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:17554/bdef:Content/download
UR  - http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=49968143
UR  - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/4669
AB  - Thymus serpyllum L. (Lamiaceae), well-known as wild thyme, is a perennial subshrub, abundant in polyphenols compounds, which possess antioxidant, antimicrobial, antihypertensive, antispasmodic, antiinflammatory, anticarcinogenic, anti-allergic and anxiolytic properties. The optimization of extraction represents the first step in obtaining the maximum yield of active compounds from plant sources, which are safe and natural alternative to synthetic components. Polyphenols instability during food processing, distribution or storage, and in the gastrointestinal tract, limits their activity and potential health benefits. The encapsulation of polyphenols can overcome the drawbacks of their instability, alleviate unpleasant tastes or flavors, and improve the bioavailability and half-life of the compounds...
AB  - Vrsta Thymus serpyllum L. (Lamiaceae) ili majčina dušica predstavlja višegodišnju zeljastu biljku bogatu polifenolima koji pokazuju antioksidativni, antimikrobni, antihipertenzivni, spazmolitični, antiinflamatorni, antikancerogeni, antialergijski i anksiolitični efekat. Optimizacija procesa ekstrakcije predstavlja prvi korak u dobijanju maksimalnog prinosa aktivnih principa iz biljnih izvora kao bezbedne i prirodne alternative sintetskim komponentama. Nestabilnost polifenola u toku procesa proizvodnje, distribucije i čuvanja namirnica, kao i u uslovima gastrointestinalnog trakta, ograničava njihovu aktivnost i potencijalne korisne efekte na zdravlje ljudi. Inkapsulacija polifenola dovodi do prevazilaženja pomenutih nedostataka, ublažavanja gorkog ukusa polifenola i poboljšanja njihove bioraspoloživosti i poluvremena eliminacije...
PB  - Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet
T1  - Optimization of the extraction process from Thymus serpyllum L. herb, biological activities and encapsulation of extracts
T1  - Optimizacija procesa ekstrakcije herbe Thymus serpyllum L., biološke aktivnosti i inkapsulacija ekstrakata
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_4669
ER  - 
@phdthesis{
author = "Jovanović, Aleksandra",
year = "2018",
abstract = "Thymus serpyllum L. (Lamiaceae), well-known as wild thyme, is a perennial subshrub, abundant in polyphenols compounds, which possess antioxidant, antimicrobial, antihypertensive, antispasmodic, antiinflammatory, anticarcinogenic, anti-allergic and anxiolytic properties. The optimization of extraction represents the first step in obtaining the maximum yield of active compounds from plant sources, which are safe and natural alternative to synthetic components. Polyphenols instability during food processing, distribution or storage, and in the gastrointestinal tract, limits their activity and potential health benefits. The encapsulation of polyphenols can overcome the drawbacks of their instability, alleviate unpleasant tastes or flavors, and improve the bioavailability and half-life of the compounds..., Vrsta Thymus serpyllum L. (Lamiaceae) ili majčina dušica predstavlja višegodišnju zeljastu biljku bogatu polifenolima koji pokazuju antioksidativni, antimikrobni, antihipertenzivni, spazmolitični, antiinflamatorni, antikancerogeni, antialergijski i anksiolitični efekat. Optimizacija procesa ekstrakcije predstavlja prvi korak u dobijanju maksimalnog prinosa aktivnih principa iz biljnih izvora kao bezbedne i prirodne alternative sintetskim komponentama. Nestabilnost polifenola u toku procesa proizvodnje, distribucije i čuvanja namirnica, kao i u uslovima gastrointestinalnog trakta, ograničava njihovu aktivnost i potencijalne korisne efekte na zdravlje ljudi. Inkapsulacija polifenola dovodi do prevazilaženja pomenutih nedostataka, ublažavanja gorkog ukusa polifenola i poboljšanja njihove bioraspoloživosti i poluvremena eliminacije...",
publisher = "Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet",
title = "Optimization of the extraction process from Thymus serpyllum L. herb, biological activities and encapsulation of extracts, Optimizacija procesa ekstrakcije herbe Thymus serpyllum L., biološke aktivnosti i inkapsulacija ekstrakata",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_4669"
}
Jovanović, A.. (2018). Optimization of the extraction process from Thymus serpyllum L. herb, biological activities and encapsulation of extracts. 
Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet..
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_4669
Jovanović A. Optimization of the extraction process from Thymus serpyllum L. herb, biological activities and encapsulation of extracts. 2018;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_4669 .
Jovanović, Aleksandra, "Optimization of the extraction process from Thymus serpyllum L. herb, biological activities and encapsulation of extracts" (2018),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_4669 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму TechnoRep | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумИнституције/групеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму TechnoRep | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB