Optimization of the extraction process from Thymus serpyllum L. herb, biological activities and encapsulation of extracts
Optimizacija procesa ekstrakcije herbe Thymus serpyllum L., biološke aktivnosti i inkapsulacija ekstrakata
2018
Autori
Jovanović, AleksandraOstala autorstva
Bugarski, BrankoKnežević-Jugović, Zorica
Šavikin, Katarina
Zdunić, Gordana
Đorđević, Verica
Doktorska teza (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Thymus serpyllum L. (Lamiaceae), well-known as wild thyme, is a perennial subshrub, abundant in polyphenols compounds, which possess antioxidant, antimicrobial, antihypertensive, antispasmodic, antiinflammatory, anticarcinogenic, anti-allergic and anxiolytic properties. The optimization of extraction represents the first step in obtaining the maximum yield of active compounds from plant sources, which are safe and natural alternative to synthetic components. Polyphenols instability during food processing, distribution or storage, and in the gastrointestinal tract, limits their activity and potential health benefits. The encapsulation of polyphenols can overcome the drawbacks of their instability, alleviate unpleasant tastes or flavors, and improve the bioavailability and half-life of the compounds...
Vrsta Thymus serpyllum L. (Lamiaceae) ili majčina dušica predstavlja višegodišnju zeljastu biljku bogatu polifenolima koji pokazuju antioksidativni, antimikrobni, antihipertenzivni, spazmolitični, antiinflamatorni, antikancerogeni, antialergijski i anksiolitični efekat. Optimizacija procesa ekstrakcije predstavlja prvi korak u dobijanju maksimalnog prinosa aktivnih principa iz biljnih izvora kao bezbedne i prirodne alternative sintetskim komponentama. Nestabilnost polifenola u toku procesa proizvodnje, distribucije i čuvanja namirnica, kao i u uslovima gastrointestinalnog trakta, ograničava njihovu aktivnost i potencijalne korisne efekte na zdravlje ljudi. Inkapsulacija polifenola dovodi do prevazilaženja pomenutih nedostataka, ublažavanja gorkog ukusa polifenola i poboljšanja njihove bioraspoloživosti i poluvremena eliminacije...
Ključne reči:
Thymus serpyllum / polyphenols / optimization of extraction / chemical characterization / biological activity / encapsulation / Thymus serpyllum / полифеноли / оптимизација процеса екстракције / хемијска карактеризација / биолошка активност / инкапсулацијаIzvor:
2018Izdavač:
- Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet
Finansiranje / projekti:
- Razvoj novih inkapsulacionih i enzimskih tehnologija za proizvodnju biokatalizatora i biološki aktivnih komponenata hrane u cilju povećanja njene konkurentnosti, kvaliteta i bezbednosti (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46010)
- Tradicionalni i novi proizvodi od plodova gajenih i samoniklih vrsta voćaka i vinove loze i nus-produkata u preradi, sa posebnim osvrtom na autohtone sorte: hemijska karakterizacija i biološki profil (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46013)
URI
http://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=5732https://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:17554/bdef:Content/download
http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=49968143
http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/4669
Kolekcije
Institucija/grupa
Tehnološko-metalurški fakultetTY - THES AU - Jovanović, Aleksandra PY - 2018 UR - http://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=5732 UR - https://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:17554/bdef:Content/download UR - http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=49968143 UR - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/4669 AB - Thymus serpyllum L. (Lamiaceae), well-known as wild thyme, is a perennial subshrub, abundant in polyphenols compounds, which possess antioxidant, antimicrobial, antihypertensive, antispasmodic, antiinflammatory, anticarcinogenic, anti-allergic and anxiolytic properties. The optimization of extraction represents the first step in obtaining the maximum yield of active compounds from plant sources, which are safe and natural alternative to synthetic components. Polyphenols instability during food processing, distribution or storage, and in the gastrointestinal tract, limits their activity and potential health benefits. The encapsulation of polyphenols can overcome the drawbacks of their instability, alleviate unpleasant tastes or flavors, and improve the bioavailability and half-life of the compounds... AB - Vrsta Thymus serpyllum L. (Lamiaceae) ili majčina dušica predstavlja višegodišnju zeljastu biljku bogatu polifenolima koji pokazuju antioksidativni, antimikrobni, antihipertenzivni, spazmolitični, antiinflamatorni, antikancerogeni, antialergijski i anksiolitični efekat. Optimizacija procesa ekstrakcije predstavlja prvi korak u dobijanju maksimalnog prinosa aktivnih principa iz biljnih izvora kao bezbedne i prirodne alternative sintetskim komponentama. Nestabilnost polifenola u toku procesa proizvodnje, distribucije i čuvanja namirnica, kao i u uslovima gastrointestinalnog trakta, ograničava njihovu aktivnost i potencijalne korisne efekte na zdravlje ljudi. Inkapsulacija polifenola dovodi do prevazilaženja pomenutih nedostataka, ublažavanja gorkog ukusa polifenola i poboljšanja njihove bioraspoloživosti i poluvremena eliminacije... PB - Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet T1 - Optimization of the extraction process from Thymus serpyllum L. herb, biological activities and encapsulation of extracts T1 - Optimizacija procesa ekstrakcije herbe Thymus serpyllum L., biološke aktivnosti i inkapsulacija ekstrakata UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_4669 ER -
@phdthesis{ author = "Jovanović, Aleksandra", year = "2018", abstract = "Thymus serpyllum L. (Lamiaceae), well-known as wild thyme, is a perennial subshrub, abundant in polyphenols compounds, which possess antioxidant, antimicrobial, antihypertensive, antispasmodic, antiinflammatory, anticarcinogenic, anti-allergic and anxiolytic properties. The optimization of extraction represents the first step in obtaining the maximum yield of active compounds from plant sources, which are safe and natural alternative to synthetic components. Polyphenols instability during food processing, distribution or storage, and in the gastrointestinal tract, limits their activity and potential health benefits. The encapsulation of polyphenols can overcome the drawbacks of their instability, alleviate unpleasant tastes or flavors, and improve the bioavailability and half-life of the compounds..., Vrsta Thymus serpyllum L. (Lamiaceae) ili majčina dušica predstavlja višegodišnju zeljastu biljku bogatu polifenolima koji pokazuju antioksidativni, antimikrobni, antihipertenzivni, spazmolitični, antiinflamatorni, antikancerogeni, antialergijski i anksiolitični efekat. Optimizacija procesa ekstrakcije predstavlja prvi korak u dobijanju maksimalnog prinosa aktivnih principa iz biljnih izvora kao bezbedne i prirodne alternative sintetskim komponentama. Nestabilnost polifenola u toku procesa proizvodnje, distribucije i čuvanja namirnica, kao i u uslovima gastrointestinalnog trakta, ograničava njihovu aktivnost i potencijalne korisne efekte na zdravlje ljudi. Inkapsulacija polifenola dovodi do prevazilaženja pomenutih nedostataka, ublažavanja gorkog ukusa polifenola i poboljšanja njihove bioraspoloživosti i poluvremena eliminacije...", publisher = "Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet", title = "Optimization of the extraction process from Thymus serpyllum L. herb, biological activities and encapsulation of extracts, Optimizacija procesa ekstrakcije herbe Thymus serpyllum L., biološke aktivnosti i inkapsulacija ekstrakata", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_4669" }
Jovanović, A.. (2018). Optimization of the extraction process from Thymus serpyllum L. herb, biological activities and encapsulation of extracts. Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_4669
Jovanović A. Optimization of the extraction process from Thymus serpyllum L. herb, biological activities and encapsulation of extracts. 2018;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_4669 .
Jovanović, Aleksandra, "Optimization of the extraction process from Thymus serpyllum L. herb, biological activities and encapsulation of extracts" (2018), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_4669 .