Food products modification by direct enzymatic synthesis of fructo-oligosaccharides with purpose of reduction of sucrose content and enrichment of the products with prebiotics
Authors
Simović, Milica
Bezbradica, Dejan

Ćorović, Marija

Milivojević, Ana

Dimitrijević-Branković, Suzana

Patent (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Predmetni pronalazak se odnosi na "in situ" enzimski
postupak sinteze frukto-oligosaharida direktnom
transfruktozilacijom saharoze prisutne u prehrambenim
proizvodima korišćenjem enzima fruktozil-transferaze. Na taj
način sharoza prisutna u proizvodu se konvertuje u
prebiotike, frukto-oligosaharide, pri čemu se dobija proizvod
poboljšanih funkcionalnih svojstava, sa smanjenim sadržajem
saharoze, tj. manjim glikemijskim indeksom. Takođe,
predmetni postupak se odnosi i na proizvode sa prebiotskom
aktivnošću proizvedene prema metodama ovog pronalaska
Keywords:
modifikacija prehrambenih proiyvoda / enzimski postupak / prebioticiSource:
Glasnik intelektualne svojine, 2022, 3, 8-Publisher:
- Гласник интелектуалне својине
Institution/Community
Tehnološko-metalurški fakultetTY - PAT AU - Simović, Milica AU - Bezbradica, Dejan AU - Ćorović, Marija AU - Milivojević, Ana AU - Dimitrijević-Branković, Suzana PY - 2022 UR - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/5990 AB - Predmetni pronalazak se odnosi na "in situ" enzimski postupak sinteze frukto-oligosaharida direktnom transfruktozilacijom saharoze prisutne u prehrambenim proizvodima korišćenjem enzima fruktozil-transferaze. Na taj način sharoza prisutna u proizvodu se konvertuje u prebiotike, frukto-oligosaharide, pri čemu se dobija proizvod poboljšanih funkcionalnih svojstava, sa smanjenim sadržajem saharoze, tj. manjim glikemijskim indeksom. Takođe, predmetni postupak se odnosi i na proizvode sa prebiotskom aktivnošću proizvedene prema metodama ovog pronalaska PB - Гласник интелектуалне својине T2 - Glasnik intelektualne svojine T1 - Food products modification by direct enzymatic synthesis of fructo-oligosaccharides with purpose of reduction of sucrose content and enrichment of the products with prebiotics IS - 3 SP - 8 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_5990 ER -
@misc{ author = "Simović, Milica and Bezbradica, Dejan and Ćorović, Marija and Milivojević, Ana and Dimitrijević-Branković, Suzana", year = "2022", abstract = "Predmetni pronalazak se odnosi na "in situ" enzimski postupak sinteze frukto-oligosaharida direktnom transfruktozilacijom saharoze prisutne u prehrambenim proizvodima korišćenjem enzima fruktozil-transferaze. Na taj način sharoza prisutna u proizvodu se konvertuje u prebiotike, frukto-oligosaharide, pri čemu se dobija proizvod poboljšanih funkcionalnih svojstava, sa smanjenim sadržajem saharoze, tj. manjim glikemijskim indeksom. Takođe, predmetni postupak se odnosi i na proizvode sa prebiotskom aktivnošću proizvedene prema metodama ovog pronalaska", publisher = "Гласник интелектуалне својине", journal = "Glasnik intelektualne svojine", title = "Food products modification by direct enzymatic synthesis of fructo-oligosaccharides with purpose of reduction of sucrose content and enrichment of the products with prebiotics", number = "3", pages = "8", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_5990" }
Simović, M., Bezbradica, D., Ćorović, M., Milivojević, A.,& Dimitrijević-Branković, S.. (2022). Food products modification by direct enzymatic synthesis of fructo-oligosaccharides with purpose of reduction of sucrose content and enrichment of the products with prebiotics. in Glasnik intelektualne svojine Гласник интелектуалне својине.(3), 8. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_5990
Simović M, Bezbradica D, Ćorović M, Milivojević A, Dimitrijević-Branković S. Food products modification by direct enzymatic synthesis of fructo-oligosaccharides with purpose of reduction of sucrose content and enrichment of the products with prebiotics. in Glasnik intelektualne svojine. 2022;(3):8. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_5990 .
Simović, Milica, Bezbradica, Dejan, Ćorović, Marija, Milivojević, Ana, Dimitrijević-Branković, Suzana, "Food products modification by direct enzymatic synthesis of fructo-oligosaccharides with purpose of reduction of sucrose content and enrichment of the products with prebiotics" in Glasnik intelektualne svojine, no. 3 (2022):8, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_5990 .