Sinteza i karakterizacija katjonskog skroba za primenu u tretmanu otpadnih voda
Authorized Users Only
2021
Authors
Karić, NatašaStanišić, Tijana

Đolić, Maja
Vukčević, Marija

Ristić, Mirjana

Perić-Grujić, Aleksandra

Marinković, Aleksandar

Trivunac, Katarina
Conference object (Published version)

Metadata
Show full item recordAbstract
Cilj rada bio je razvijanje jednostavnog i ekološki prihvatljivog načina pripreme katjonski modifikovanog skroba sa katjonskim reagensima, glicidiltrimetilamonijum hloridom (GTMAH) i betain
hidrohloridom (BHH), bez upotrebe organskih rastvarača. Takođe, proučavani su i uslovi reakcije
kao što su reakciona temperatura, koncentracija katjonskih reagenasa, prisustvo i koncentracija katalizatora i prirodnog plastifikatora u strukturi materijala. Strukturna karakterizacija katjonskih
skrobova izvršena je upotrebom Furijeove infracrvene (FTIR) spektroskopije i skenirajuće elektronske mikroskopije (SEM). Svojstva materijala kao što su stepen katjonizacije, viskoznost, kapacitet
bubrenja i rastvorljivost određena su prema standardnim metodama. Stepen katjonizacije pripremljenih katjonskih skrobova varirao je od 0,048-0,162 mmol g-1 za uzorke sa GTMAH i od 0,032-0,156
mmol g-1 za uzorke sa BHH. FTIR i SEM karakterizacija potvrdila je da je ugradnja katjonskog dela
u strukturu skroba bila... uspešna.
In this study, a simple and eco-efficient way to prepare cationized modified starch with cationic
reactants, such as glycidyltrimethylammonium chloride (GTMAC) and betaine hydrochloride (BHC),
without using an organic solvents was developed. The processing conditions such as reaction temperature, concentration of cationic reagents, presence and concentration of catalyst and natural plasticizer within the material structure were also studied. The structure of cationic starch derivatives was
characterized by using Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy and scanning electron microscopy (SEM). The properties of materials such as cationic degree, viscosity, swelling capacity,
solubility and moisture content were determined according to standard methods. The degree of cationization of the prepared cationic starches varied from 0.048 to 0.162 mmol g-1for samples with
GTMAC and from 0.032 to 0.156 mmol g-1for samples with BHC. The FTIR and SEM characterization showed that incorpor...ation of a cationic moiety onto the backbone of the starch was successful.
Keywords:
katjonski skrob / glicidiltrimetilamonijum hlorid / betain hidrohlorid / proces bez upotrebe rastvarača / cationic starch / glycidyltrimethylammonium chloride / betaine hydrochloride / solvent-free processSource:
34. Međunarodni kongres o procesnoj industriji - Procesing '21, 2021Funding / projects:
- Ministry of Education, Science and Technological Development, Republic of Serbia, Grant no. 200135 (University of Belgrade, Faculty of Technology and Metallurgy) (RS-200135)
- Ministry of Education, Science and Technological Development, Republic of Serbia, Grant no. 200287 (Innovation Center of the Faculty of Technology and Metallurgy) (RS-200287)
Institution/Community
Inovacioni centarTY - CONF AU - Karić, Nataša AU - Stanišić, Tijana AU - Đolić, Maja AU - Vukčević, Marija AU - Ristić, Mirjana AU - Perić-Grujić, Aleksandra AU - Marinković, Aleksandar AU - Trivunac, Katarina PY - 2021 UR - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/6083 AB - Cilj rada bio je razvijanje jednostavnog i ekološki prihvatljivog načina pripreme katjonski modifikovanog skroba sa katjonskim reagensima, glicidiltrimetilamonijum hloridom (GTMAH) i betain hidrohloridom (BHH), bez upotrebe organskih rastvarača. Takođe, proučavani su i uslovi reakcije kao što su reakciona temperatura, koncentracija katjonskih reagenasa, prisustvo i koncentracija katalizatora i prirodnog plastifikatora u strukturi materijala. Strukturna karakterizacija katjonskih skrobova izvršena je upotrebom Furijeove infracrvene (FTIR) spektroskopije i skenirajuće elektronske mikroskopije (SEM). Svojstva materijala kao što su stepen katjonizacije, viskoznost, kapacitet bubrenja i rastvorljivost određena su prema standardnim metodama. Stepen katjonizacije pripremljenih katjonskih skrobova varirao je od 0,048-0,162 mmol g-1 za uzorke sa GTMAH i od 0,032-0,156 mmol g-1 za uzorke sa BHH. FTIR i SEM karakterizacija potvrdila je da je ugradnja katjonskog dela u strukturu skroba bila uspešna. AB - In this study, a simple and eco-efficient way to prepare cationized modified starch with cationic reactants, such as glycidyltrimethylammonium chloride (GTMAC) and betaine hydrochloride (BHC), without using an organic solvents was developed. The processing conditions such as reaction temperature, concentration of cationic reagents, presence and concentration of catalyst and natural plasticizer within the material structure were also studied. The structure of cationic starch derivatives was characterized by using Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy and scanning electron microscopy (SEM). The properties of materials such as cationic degree, viscosity, swelling capacity, solubility and moisture content were determined according to standard methods. The degree of cationization of the prepared cationic starches varied from 0.048 to 0.162 mmol g-1for samples with GTMAC and from 0.032 to 0.156 mmol g-1for samples with BHC. The FTIR and SEM characterization showed that incorporation of a cationic moiety onto the backbone of the starch was successful. C3 - 34. Međunarodni kongres o procesnoj industriji - Procesing '21 T1 - Sinteza i karakterizacija katjonskog skroba za primenu u tretmanu otpadnih voda DO - 10.24094/ptk.021.34.1.49 ER -
@conference{ author = "Karić, Nataša and Stanišić, Tijana and Đolić, Maja and Vukčević, Marija and Ristić, Mirjana and Perić-Grujić, Aleksandra and Marinković, Aleksandar and Trivunac, Katarina", year = "2021", abstract = "Cilj rada bio je razvijanje jednostavnog i ekološki prihvatljivog načina pripreme katjonski modifikovanog skroba sa katjonskim reagensima, glicidiltrimetilamonijum hloridom (GTMAH) i betain hidrohloridom (BHH), bez upotrebe organskih rastvarača. Takođe, proučavani su i uslovi reakcije kao što su reakciona temperatura, koncentracija katjonskih reagenasa, prisustvo i koncentracija katalizatora i prirodnog plastifikatora u strukturi materijala. Strukturna karakterizacija katjonskih skrobova izvršena je upotrebom Furijeove infracrvene (FTIR) spektroskopije i skenirajuće elektronske mikroskopije (SEM). Svojstva materijala kao što su stepen katjonizacije, viskoznost, kapacitet bubrenja i rastvorljivost određena su prema standardnim metodama. Stepen katjonizacije pripremljenih katjonskih skrobova varirao je od 0,048-0,162 mmol g-1 za uzorke sa GTMAH i od 0,032-0,156 mmol g-1 za uzorke sa BHH. FTIR i SEM karakterizacija potvrdila je da je ugradnja katjonskog dela u strukturu skroba bila uspešna., In this study, a simple and eco-efficient way to prepare cationized modified starch with cationic reactants, such as glycidyltrimethylammonium chloride (GTMAC) and betaine hydrochloride (BHC), without using an organic solvents was developed. The processing conditions such as reaction temperature, concentration of cationic reagents, presence and concentration of catalyst and natural plasticizer within the material structure were also studied. The structure of cationic starch derivatives was characterized by using Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy and scanning electron microscopy (SEM). The properties of materials such as cationic degree, viscosity, swelling capacity, solubility and moisture content were determined according to standard methods. The degree of cationization of the prepared cationic starches varied from 0.048 to 0.162 mmol g-1for samples with GTMAC and from 0.032 to 0.156 mmol g-1for samples with BHC. The FTIR and SEM characterization showed that incorporation of a cationic moiety onto the backbone of the starch was successful.", journal = "34. Međunarodni kongres o procesnoj industriji - Procesing '21", title = "Sinteza i karakterizacija katjonskog skroba za primenu u tretmanu otpadnih voda", doi = "10.24094/ptk.021.34.1.49" }
Karić, N., Stanišić, T., Đolić, M., Vukčević, M., Ristić, M., Perić-Grujić, A., Marinković, A.,& Trivunac, K.. (2021). Sinteza i karakterizacija katjonskog skroba za primenu u tretmanu otpadnih voda. in 34. Međunarodni kongres o procesnoj industriji - Procesing '21. https://doi.org/10.24094/ptk.021.34.1.49
Karić N, Stanišić T, Đolić M, Vukčević M, Ristić M, Perić-Grujić A, Marinković A, Trivunac K. Sinteza i karakterizacija katjonskog skroba za primenu u tretmanu otpadnih voda. in 34. Međunarodni kongres o procesnoj industriji - Procesing '21. 2021;. doi:10.24094/ptk.021.34.1.49 .
Karić, Nataša, Stanišić, Tijana, Đolić, Maja, Vukčević, Marija, Ristić, Mirjana, Perić-Grujić, Aleksandra, Marinković, Aleksandar, Trivunac, Katarina, "Sinteza i karakterizacija katjonskog skroba za primenu u tretmanu otpadnih voda" in 34. Međunarodni kongres o procesnoj industriji - Procesing '21 (2021), https://doi.org/10.24094/ptk.021.34.1.49 . .