TechnoRep - Faculty of Technology and Metallurgy Repository
University of Belgrade - Faculty of Technology and Metallurgy
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   TechnoRep
  • Tehnološko-metalurški fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
  • View Item
  •   TechnoRep
  • Tehnološko-metalurški fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Antimikrobna aktivnost bagremovog meda

Thumbnail
2015
bitstream_16436.pdf (295.2Kb)
Authors
Vukašinović-Sekulić, Maja
Rakin, Marica
Bulatović, Maja
Krunić, Tanja
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Antibakterijsko, antifungicidno i antivirusno dejstvo meda poznato je od davnina i najvećim delom potiče od vodonik-peroksida, koji nastaje aktivnošću enzima glukoza-oksidaza koji pčele izlučuju u med. Pored vodonik-peroksida, antimikrobnoj aktivnosti meda doprinose i neperoksidna jedinjenja čija je zastupljenost u medu direktno povezana sa njegovim botaničkim poreklom, načinom obrade i dužinom čuvanja. U ovom radu ispitana je antimikrobna aktivnost bagremovog meda prema različitim vrstama patogenih mikroorganizama. Za one izolate kod kojih je agar difuzionom metodom utvrđena antimikrobna aktivnost bagremovog meda, određene su minimalne inhibitorne (MIC) i minimalne letalne (MLC). Najbolju aktivnost bagremov med je pokazao prema soju Staphylococcus aureus TL, kod koga je zona inhibicije sa 25%, 50% i 75% rastvorom bagremovog meda bila šira od zone postignute sa 3% rastvorom H2O2. Antimikrobnu aktivnost bagremov med je pokazao i prema vrstama Escherichia coli, Salmonella enteritidis, S...higella sonnei, Bacillus cereus, dok antimikrobna aktivnost nije uočena prema vrstama Staphylococcus epidermidis, Listeria innocua, Listeria monocytogenes Bacillus subtilis, Bacillus pumilus i Candida albicans.

Keywords:
bagremov med / antimikrobna aktivnost / agar difuziona metoda / minimalna inhibitorna koncentracija (MIK) / minimalna mikrobicidna koncentracija (MMK)
Source:
СИМПОЗИЈУМ „Савремене технологије и привредни развој“, 2015, 32-39-
Publisher:
  • Технолошки факултет, Лесковац
Funding / projects:
  • Production of lactic acid and probiotics on waste products of food and agricultural industry (RS-31017)

DOI: 978-86-89429-13-8

[ Google Scholar ]
URI
http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/6137
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
Institution/Community
Tehnološko-metalurški fakultet
TY  - CONF
AU  - Vukašinović-Sekulić, Maja
AU  - Rakin, Marica
AU  - Bulatović, Maja
AU  - Krunić, Tanja
PY  - 2015
UR  - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/6137
AB  - Antibakterijsko, antifungicidno i antivirusno dejstvo meda poznato je od davnina i najvećim delom potiče od vodonik-peroksida, koji nastaje aktivnošću enzima glukoza-oksidaza koji pčele izlučuju u med. Pored vodonik-peroksida, antimikrobnoj aktivnosti meda doprinose i neperoksidna jedinjenja čija je zastupljenost u medu direktno povezana sa njegovim botaničkim poreklom, načinom obrade i dužinom čuvanja.  U ovom radu ispitana je antimikrobna aktivnost bagremovog meda prema različitim vrstama patogenih mikroorganizama. Za one izolate kod kojih je agar difuzionom metodom utvrđena antimikrobna aktivnost bagremovog meda, određene su minimalne inhibitorne (MIC) i minimalne letalne (MLC). Najbolju aktivnost bagremov med je pokazao prema soju Staphylococcus aureus TL, kod koga je zona inhibicije sa 25%, 50% i 75% rastvorom bagremovog meda bila šira od zone postignute sa 3% rastvorom H2O2. Antimikrobnu aktivnost bagremov med je pokazao i prema vrstama Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Shigella sonnei, Bacillus cereus, dok antimikrobna aktivnost nije uočena prema vrstama Staphylococcus epidermidis, Listeria innocua, Listeria monocytogenes Bacillus subtilis, Bacillus pumilus i Candida albicans.
PB  - Технолошки факултет, Лесковац
C3  - СИМПОЗИЈУМ „Савремене технологије и привредни развој“
T1  - Antimikrobna aktivnost bagremovog meda
SP  - 32-39
DO  - 978-86-89429-13-8
ER  - 
@conference{
author = "Vukašinović-Sekulić, Maja and Rakin, Marica and Bulatović, Maja and Krunić, Tanja",
year = "2015",
abstract = "Antibakterijsko, antifungicidno i antivirusno dejstvo meda poznato je od davnina i najvećim delom potiče od vodonik-peroksida, koji nastaje aktivnošću enzima glukoza-oksidaza koji pčele izlučuju u med. Pored vodonik-peroksida, antimikrobnoj aktivnosti meda doprinose i neperoksidna jedinjenja čija je zastupljenost u medu direktno povezana sa njegovim botaničkim poreklom, načinom obrade i dužinom čuvanja.  U ovom radu ispitana je antimikrobna aktivnost bagremovog meda prema različitim vrstama patogenih mikroorganizama. Za one izolate kod kojih je agar difuzionom metodom utvrđena antimikrobna aktivnost bagremovog meda, određene su minimalne inhibitorne (MIC) i minimalne letalne (MLC). Najbolju aktivnost bagremov med je pokazao prema soju Staphylococcus aureus TL, kod koga je zona inhibicije sa 25%, 50% i 75% rastvorom bagremovog meda bila šira od zone postignute sa 3% rastvorom H2O2. Antimikrobnu aktivnost bagremov med je pokazao i prema vrstama Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Shigella sonnei, Bacillus cereus, dok antimikrobna aktivnost nije uočena prema vrstama Staphylococcus epidermidis, Listeria innocua, Listeria monocytogenes Bacillus subtilis, Bacillus pumilus i Candida albicans.",
publisher = "Технолошки факултет, Лесковац",
journal = "СИМПОЗИЈУМ „Савремене технологије и привредни развој“",
title = "Antimikrobna aktivnost bagremovog meda",
pages = "32-39",
doi = "978-86-89429-13-8"
}
Vukašinović-Sekulić, M., Rakin, M., Bulatović, M.,& Krunić, T.. (2015). Antimikrobna aktivnost bagremovog meda. in СИМПОЗИЈУМ „Савремене технологије и привредни развој“
Технолошки факултет, Лесковац., 32-39.
https://doi.org/978-86-89429-13-8
Vukašinović-Sekulić M, Rakin M, Bulatović M, Krunić T. Antimikrobna aktivnost bagremovog meda. in СИМПОЗИЈУМ „Савремене технологије и привредни развој“. 2015;:32-39.
doi:978-86-89429-13-8 .
Vukašinović-Sekulić, Maja, Rakin, Marica, Bulatović, Maja, Krunić, Tanja, "Antimikrobna aktivnost bagremovog meda" in СИМПОЗИЈУМ „Савремене технологије и привредни развој“ (2015):32-39,
https://doi.org/978-86-89429-13-8 . .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About TechnoRep | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About TechnoRep | Send Feedback

OpenAIRERCUB