Antimikrobna aktivnost bagremovog meda
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Antibakterijsko, antifungicidno i antivirusno dejstvo meda poznato je od davnina i najvećim delom potiče od vodonik-peroksida, koji nastaje aktivnošću enzima glukoza-oksidaza koji pčele izlučuju u med. Pored vodonik-peroksida, antimikrobnoj aktivnosti meda doprinose i neperoksidna jedinjenja čija je zastupljenost u medu direktno povezana sa njegovim botaničkim poreklom, načinom obrade i dužinom čuvanja. U ovom radu ispitana je antimikrobna aktivnost bagremovog meda prema različitim vrstama patogenih mikroorganizama. Za one izolate kod kojih je agar difuzionom metodom utvrđena antimikrobna aktivnost bagremovog meda, određene su minimalne inhibitorne (MIC) i minimalne letalne (MLC). Najbolju aktivnost bagremov med je pokazao prema soju Staphylococcus aureus TL, kod koga je zona inhibicije sa 25%, 50% i 75% rastvorom bagremovog meda bila šira od zone postignute sa 3% rastvorom H2O2. Antimikrobnu aktivnost bagremov med je pokazao i prema vrstama Escherichia coli, Salmonella enteritidis, S...higella sonnei, Bacillus cereus, dok antimikrobna aktivnost nije uočena prema vrstama Staphylococcus epidermidis, Listeria innocua, Listeria monocytogenes Bacillus subtilis, Bacillus pumilus i Candida albicans.
Keywords:
bagremov med / antimikrobna aktivnost / agar difuziona metoda / minimalna inhibitorna koncentracija (MIK) / minimalna mikrobicidna koncentracija (MMK)Source:
СИМПОЗИЈУМ „Савремене технологије и привредни развој“, 2015, 32-39-Publisher:
- Технолошки факултет, Лесковац
Funding / projects:
- Production of lactic acid and probiotics on waste products of food and agricultural industry (RS-31017)
Institution/Community
Tehnološko-metalurški fakultetTY - CONF AU - Vukašinović-Sekulić, Maja AU - Rakin, Marica AU - Bulatović, Maja AU - Krunić, Tanja PY - 2015 UR - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/6137 AB - Antibakterijsko, antifungicidno i antivirusno dejstvo meda poznato je od davnina i najvećim delom potiče od vodonik-peroksida, koji nastaje aktivnošću enzima glukoza-oksidaza koji pčele izlučuju u med. Pored vodonik-peroksida, antimikrobnoj aktivnosti meda doprinose i neperoksidna jedinjenja čija je zastupljenost u medu direktno povezana sa njegovim botaničkim poreklom, načinom obrade i dužinom čuvanja. U ovom radu ispitana je antimikrobna aktivnost bagremovog meda prema različitim vrstama patogenih mikroorganizama. Za one izolate kod kojih je agar difuzionom metodom utvrđena antimikrobna aktivnost bagremovog meda, određene su minimalne inhibitorne (MIC) i minimalne letalne (MLC). Najbolju aktivnost bagremov med je pokazao prema soju Staphylococcus aureus TL, kod koga je zona inhibicije sa 25%, 50% i 75% rastvorom bagremovog meda bila šira od zone postignute sa 3% rastvorom H2O2. Antimikrobnu aktivnost bagremov med je pokazao i prema vrstama Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Shigella sonnei, Bacillus cereus, dok antimikrobna aktivnost nije uočena prema vrstama Staphylococcus epidermidis, Listeria innocua, Listeria monocytogenes Bacillus subtilis, Bacillus pumilus i Candida albicans. PB - Технолошки факултет, Лесковац C3 - СИМПОЗИЈУМ „Савремене технологије и привредни развој“ T1 - Antimikrobna aktivnost bagremovog meda SP - 32-39 DO - 978-86-89429-13-8 ER -
@conference{ author = "Vukašinović-Sekulić, Maja and Rakin, Marica and Bulatović, Maja and Krunić, Tanja", year = "2015", abstract = "Antibakterijsko, antifungicidno i antivirusno dejstvo meda poznato je od davnina i najvećim delom potiče od vodonik-peroksida, koji nastaje aktivnošću enzima glukoza-oksidaza koji pčele izlučuju u med. Pored vodonik-peroksida, antimikrobnoj aktivnosti meda doprinose i neperoksidna jedinjenja čija je zastupljenost u medu direktno povezana sa njegovim botaničkim poreklom, načinom obrade i dužinom čuvanja. U ovom radu ispitana je antimikrobna aktivnost bagremovog meda prema različitim vrstama patogenih mikroorganizama. Za one izolate kod kojih je agar difuzionom metodom utvrđena antimikrobna aktivnost bagremovog meda, određene su minimalne inhibitorne (MIC) i minimalne letalne (MLC). Najbolju aktivnost bagremov med je pokazao prema soju Staphylococcus aureus TL, kod koga je zona inhibicije sa 25%, 50% i 75% rastvorom bagremovog meda bila šira od zone postignute sa 3% rastvorom H2O2. Antimikrobnu aktivnost bagremov med je pokazao i prema vrstama Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Shigella sonnei, Bacillus cereus, dok antimikrobna aktivnost nije uočena prema vrstama Staphylococcus epidermidis, Listeria innocua, Listeria monocytogenes Bacillus subtilis, Bacillus pumilus i Candida albicans.", publisher = "Технолошки факултет, Лесковац", journal = "СИМПОЗИЈУМ „Савремене технологије и привредни развој“", title = "Antimikrobna aktivnost bagremovog meda", pages = "32-39", doi = "978-86-89429-13-8" }
Vukašinović-Sekulić, M., Rakin, M., Bulatović, M.,& Krunić, T.. (2015). Antimikrobna aktivnost bagremovog meda. in СИМПОЗИЈУМ „Савремене технологије и привредни развој“ Технолошки факултет, Лесковац., 32-39. https://doi.org/978-86-89429-13-8
Vukašinović-Sekulić M, Rakin M, Bulatović M, Krunić T. Antimikrobna aktivnost bagremovog meda. in СИМПОЗИЈУМ „Савремене технологије и привредни развој“. 2015;:32-39. doi:978-86-89429-13-8 .
Vukašinović-Sekulić, Maja, Rakin, Marica, Bulatović, Maja, Krunić, Tanja, "Antimikrobna aktivnost bagremovog meda" in СИМПОЗИЈУМ „Савремене технологије и привредни развој“ (2015):32-39, https://doi.org/978-86-89429-13-8 . .