Приказ основних података о документу

dc.creatorVukašinović-Sekulić, Maja
dc.creatorRakin, Marica
dc.creatorBulatović, Maja
dc.creatorKrunić, Tanja
dc.date.accessioned2023-03-16T14:35:59Z
dc.date.available2023-03-16T14:35:59Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.isbn978-86-89429-13-8
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/6137
dc.description.abstractAntibakterijsko, antifungicidno i antivirusno dejstvo meda poznato je od davnina i najvećim delom potiče od vodonik-peroksida, koji nastaje aktivnošću enzima glukoza-oksidaza koji pčele izlučuju u med. Pored vodonik-peroksida, antimikrobnoj aktivnosti meda doprinose i neperoksidna jedinjenja čija je zastupljenost u medu direktno povezana sa njegovim botaničkim poreklom, načinom obrade i dužinom čuvanja. U ovom radu ispitana je antimikrobna aktivnost bagremovog meda prema različitim vrstama patogenih mikroorganizama. Za one izolate kod kojih je agar difuzionom metodom utvrđena antimikrobna aktivnost bagremovog meda, određene su minimalne inhibitorne (MIC) i minimalne letalne (MLC). Najbolju aktivnost bagremov med je pokazao prema soju Staphylococcus aureus TL, kod koga je zona inhibicije sa 25%, 50% i 75% rastvorom bagremovog meda bila šira od zone postignute sa 3% rastvorom H2O2. Antimikrobnu aktivnost bagremov med je pokazao i prema vrstama Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Shigella sonnei, Bacillus cereus, dok antimikrobna aktivnost nije uočena prema vrstama Staphylococcus epidermidis, Listeria innocua, Listeria monocytogenes Bacillus subtilis, Bacillus pumilus i Candida albicans.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherТехнолошки факултет, Лесковацsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31017/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceСИМПОЗИЈУМ „Савремене технологије и привредни развој“sr
dc.subjectbagremov medsr
dc.subjectantimikrobna aktivnostsr
dc.subjectagar difuziona metodasr
dc.subjectminimalna inhibitorna koncentracija (MIK)sr
dc.subjectminimalna mikrobicidna koncentracija (MMK)sr
dc.titleAntimikrobna aktivnost bagremovog medasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage39
dc.citation.spage32
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/16436/bitstream_16436.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6137
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу