TechnoRep - Faculty of Technology and Metallurgy Repository
University of Belgrade - Faculty of Technology and Metallurgy
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   TechnoRep
  • Tehnološko-metalurški fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
  • View Item
  •   TechnoRep
  • Tehnološko-metalurški fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Antioksidativna aktivnost hidrolizata belanceta i njegovih frakcija dobijenih membranskom ultrafiltracijom

Authorized Users Only
2014
Authors
Žuža Prastalo, Milena
Gluvić, Ana
Jakovetić Tanasković, Sonja
Luković, Nevena
Stefanović, Andrea
Jovanović, Jelena
Knežević-Jugović, Zorica
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Hidrolizom proteina belanceta dobijaju se bioaktivni peptidi koji imaju različita biološka svojstva. U ovom radu korišćena je tehnologija ultrazvuka visokog intenziteta kao pretretman pripreme proteina belanceta koji su zatim hidrolizovani različitim vrstama proteaza u jednostepenom i dvostepenom postupku. Dobijeni hidrolizati su razdvojeni korišćenjem ultrafiltracionih membrana promera 1, 10 i 30 kDa i dobijenim frakcijama je ispitana antioksidativna aktivnost. Među frakcijama veličine manje od 1 kDa koje sadrže bioaktivne peptide, najveću antioksidativnu aktivnost je pokazao ultrazvučno pretretiran hidrolizat nastao delovanjem alkalaza-flevorzima u dvostepenom enzimskom postupku.
Keywords:
Proteini belanceta / Ultrazvuk visokog intenzitet / Enzimska hidroliza / Membranska ultrafiltracija / Antioksidativna aktivnost
Source:
Zbornik radova / XIX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, 2014, 19, 21, 275-279
Publisher:
  • Čačak : Agronomski fakultet
Funding / projects:
  • EUREKA project / ENZEGG E!6750 - Development of enzyme processes for production of egg white protein hydrolysates

ISBN: 978-86-87611-31-3

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6265
URI
http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/6265
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
Institution/Community
Tehnološko-metalurški fakultet
TY  - CONF
AU  - Žuža Prastalo, Milena
AU  - Gluvić, Ana
AU  - Jakovetić Tanasković, Sonja
AU  - Luković, Nevena
AU  - Stefanović, Andrea
AU  - Jovanović, Jelena
AU  - Knežević-Jugović, Zorica
PY  - 2014
UR  - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/6265
AB  - Hidrolizom proteina belanceta dobijaju se bioaktivni peptidi koji imaju
različita biološka svojstva. U ovom radu korišćena je tehnologija ultrazvuka visokog
intenziteta kao pretretman pripreme proteina belanceta koji su zatim hidrolizovani
različitim vrstama proteaza u jednostepenom i dvostepenom postupku. Dobijeni
hidrolizati su razdvojeni korišćenjem ultrafiltracionih membrana promera 1, 10 i 30 kDa
i dobijenim frakcijama je ispitana antioksidativna aktivnost. Među frakcijama veličine
manje od 1 kDa koje sadrže bioaktivne peptide, najveću antioksidativnu aktivnost je
pokazao ultrazvučno pretretiran hidrolizat nastao delovanjem alkalaza-flevorzima u
dvostepenom enzimskom postupku.
PB  - Čačak : Agronomski fakultet
C3  - Zbornik radova / XIX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem
T1  - Antioksidativna aktivnost hidrolizata belanceta i njegovih frakcija dobijenih membranskom ultrafiltracijom
EP  - 279
IS  - 21
SP  - 275
VL  - 19
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6265
ER  - 
@conference{
author = "Žuža Prastalo, Milena and Gluvić, Ana and Jakovetić Tanasković, Sonja and Luković, Nevena and Stefanović, Andrea and Jovanović, Jelena and Knežević-Jugović, Zorica",
year = "2014",
abstract = "Hidrolizom proteina belanceta dobijaju se bioaktivni peptidi koji imaju
različita biološka svojstva. U ovom radu korišćena je tehnologija ultrazvuka visokog
intenziteta kao pretretman pripreme proteina belanceta koji su zatim hidrolizovani
različitim vrstama proteaza u jednostepenom i dvostepenom postupku. Dobijeni
hidrolizati su razdvojeni korišćenjem ultrafiltracionih membrana promera 1, 10 i 30 kDa
i dobijenim frakcijama je ispitana antioksidativna aktivnost. Među frakcijama veličine
manje od 1 kDa koje sadrže bioaktivne peptide, najveću antioksidativnu aktivnost je
pokazao ultrazvučno pretretiran hidrolizat nastao delovanjem alkalaza-flevorzima u
dvostepenom enzimskom postupku.",
publisher = "Čačak : Agronomski fakultet",
journal = "Zbornik radova / XIX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem",
title = "Antioksidativna aktivnost hidrolizata belanceta i njegovih frakcija dobijenih membranskom ultrafiltracijom",
pages = "279-275",
number = "21",
volume = "19",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6265"
}
Žuža Prastalo, M., Gluvić, A., Jakovetić Tanasković, S., Luković, N., Stefanović, A., Jovanović, J.,& Knežević-Jugović, Z.. (2014). Antioksidativna aktivnost hidrolizata belanceta i njegovih frakcija dobijenih membranskom ultrafiltracijom. in Zbornik radova / XIX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem
Čačak : Agronomski fakultet., 19(21), 275-279.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6265
Žuža Prastalo M, Gluvić A, Jakovetić Tanasković S, Luković N, Stefanović A, Jovanović J, Knežević-Jugović Z. Antioksidativna aktivnost hidrolizata belanceta i njegovih frakcija dobijenih membranskom ultrafiltracijom. in Zbornik radova / XIX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem. 2014;19(21):275-279.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6265 .
Žuža Prastalo, Milena, Gluvić, Ana, Jakovetić Tanasković, Sonja, Luković, Nevena, Stefanović, Andrea, Jovanović, Jelena, Knežević-Jugović, Zorica, "Antioksidativna aktivnost hidrolizata belanceta i njegovih frakcija dobijenih membranskom ultrafiltracijom" in Zbornik radova / XIX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, 19, no. 21 (2014):275-279,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6265 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About TechnoRep | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About TechnoRep | Send Feedback

OpenAIRERCUB