Antioksidativna aktivnost hidrolizata belanceta i njegovih frakcija dobijenih membranskom ultrafiltracijom
Authorized Users Only
2014
Authors
Žuža Prastalo, MilenaGluvić, Ana
Jakovetić Tanasković, Sonja
Luković, Nevena

Stefanović, Andrea
Jovanović, Jelena
Knežević-Jugović, Zorica

Conference object (Published version)

Metadata
Show full item recordAbstract
Hidrolizom proteina belanceta dobijaju se bioaktivni peptidi koji imaju
različita biološka svojstva. U ovom radu korišćena je tehnologija ultrazvuka visokog
intenziteta kao pretretman pripreme proteina belanceta koji su zatim hidrolizovani
različitim vrstama proteaza u jednostepenom i dvostepenom postupku. Dobijeni
hidrolizati su razdvojeni korišćenjem ultrafiltracionih membrana promera 1, 10 i 30 kDa
i dobijenim frakcijama je ispitana antioksidativna aktivnost. Među frakcijama veličine
manje od 1 kDa koje sadrže bioaktivne peptide, najveću antioksidativnu aktivnost je
pokazao ultrazvučno pretretiran hidrolizat nastao delovanjem alkalaza-flevorzima u
dvostepenom enzimskom postupku.
Keywords:
Proteini belanceta / Ultrazvuk visokog intenzitet / Enzimska hidroliza / Membranska ultrafiltracija / Antioksidativna aktivnostSource:
Zbornik radova / XIX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, 2014, 19, 21, 275-279Publisher:
- Čačak : Agronomski fakultet
Funding / projects:
- EUREKA project / ENZEGG E!6750 - Development of enzyme processes for production of egg white protein hydrolysates
Institution/Community
Tehnološko-metalurški fakultetTY - CONF AU - Žuža Prastalo, Milena AU - Gluvić, Ana AU - Jakovetić Tanasković, Sonja AU - Luković, Nevena AU - Stefanović, Andrea AU - Jovanović, Jelena AU - Knežević-Jugović, Zorica PY - 2014 UR - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/6265 AB - Hidrolizom proteina belanceta dobijaju se bioaktivni peptidi koji imaju različita biološka svojstva. U ovom radu korišćena je tehnologija ultrazvuka visokog intenziteta kao pretretman pripreme proteina belanceta koji su zatim hidrolizovani različitim vrstama proteaza u jednostepenom i dvostepenom postupku. Dobijeni hidrolizati su razdvojeni korišćenjem ultrafiltracionih membrana promera 1, 10 i 30 kDa i dobijenim frakcijama je ispitana antioksidativna aktivnost. Među frakcijama veličine manje od 1 kDa koje sadrže bioaktivne peptide, najveću antioksidativnu aktivnost je pokazao ultrazvučno pretretiran hidrolizat nastao delovanjem alkalaza-flevorzima u dvostepenom enzimskom postupku. PB - Čačak : Agronomski fakultet C3 - Zbornik radova / XIX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem T1 - Antioksidativna aktivnost hidrolizata belanceta i njegovih frakcija dobijenih membranskom ultrafiltracijom EP - 279 IS - 21 SP - 275 VL - 19 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6265 ER -
@conference{ author = "Žuža Prastalo, Milena and Gluvić, Ana and Jakovetić Tanasković, Sonja and Luković, Nevena and Stefanović, Andrea and Jovanović, Jelena and Knežević-Jugović, Zorica", year = "2014", abstract = "Hidrolizom proteina belanceta dobijaju se bioaktivni peptidi koji imaju različita biološka svojstva. U ovom radu korišćena je tehnologija ultrazvuka visokog intenziteta kao pretretman pripreme proteina belanceta koji su zatim hidrolizovani različitim vrstama proteaza u jednostepenom i dvostepenom postupku. Dobijeni hidrolizati su razdvojeni korišćenjem ultrafiltracionih membrana promera 1, 10 i 30 kDa i dobijenim frakcijama je ispitana antioksidativna aktivnost. Među frakcijama veličine manje od 1 kDa koje sadrže bioaktivne peptide, najveću antioksidativnu aktivnost je pokazao ultrazvučno pretretiran hidrolizat nastao delovanjem alkalaza-flevorzima u dvostepenom enzimskom postupku.", publisher = "Čačak : Agronomski fakultet", journal = "Zbornik radova / XIX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem", title = "Antioksidativna aktivnost hidrolizata belanceta i njegovih frakcija dobijenih membranskom ultrafiltracijom", pages = "279-275", number = "21", volume = "19", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6265" }
Žuža Prastalo, M., Gluvić, A., Jakovetić Tanasković, S., Luković, N., Stefanović, A., Jovanović, J.,& Knežević-Jugović, Z.. (2014). Antioksidativna aktivnost hidrolizata belanceta i njegovih frakcija dobijenih membranskom ultrafiltracijom. in Zbornik radova / XIX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem Čačak : Agronomski fakultet., 19(21), 275-279. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6265
Žuža Prastalo M, Gluvić A, Jakovetić Tanasković S, Luković N, Stefanović A, Jovanović J, Knežević-Jugović Z. Antioksidativna aktivnost hidrolizata belanceta i njegovih frakcija dobijenih membranskom ultrafiltracijom. in Zbornik radova / XIX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem. 2014;19(21):275-279. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6265 .
Žuža Prastalo, Milena, Gluvić, Ana, Jakovetić Tanasković, Sonja, Luković, Nevena, Stefanović, Andrea, Jovanović, Jelena, Knežević-Jugović, Zorica, "Antioksidativna aktivnost hidrolizata belanceta i njegovih frakcija dobijenih membranskom ultrafiltracijom" in Zbornik radova / XIX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, 19, no. 21 (2014):275-279, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6265 .