Приказ основних података о документу

Optimizacija procesa ekstrakcije iz biljke Satureja montanal.: fizičkohemijska karakterizacija ekstrakata

dc.creatorČutović, Natalija
dc.creatorBatinić, Petar
dc.creatorMarković, Tatjana
dc.creatorRadanović, Dragoja
dc.creatorMarinković, Aleksandar
dc.creatorBugarski, Branko
dc.creatorJovanović, Aleksandra A.
dc.date.accessioned2023-12-27T09:43:36Z
dc.date.available2023-12-27T09:43:36Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.issn0367-598X
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/7041
dc.description.abstractThe presented study aimed to optimize polyphenol extraction from Satureja montana L. obtained from the experimental field of the Institute for Medicinal Plants Research ”Dr Josif Pančić”, Serbia, by varying the most important parameters for maceration, solid-to-solvent ratio, and extraction time. The obtained extracts were characterized regarding the total polyphenol content (TPC), total flavonoid content (TFC), antioxidant potential, extraction yield, conductivity, density, surface tension, and viscosity. The TPC and TFC were ~7 to 92 mg GAE (gallic acid equivalent)/g and 3.7 to 10.9 mg CE (catechin equivalent)/g, respectively. The highest extraction yield (86 %) as well as the highest antioxidant activities were obtained for the extracts prepared using a solid-to-solvent ratio of 1 g:50 cm3. On the other hand, the extraction time did not have a significant influence. The highest conductivity was measured in the extract prepared at a 1 g:10 cm3 ratio, while the highest density and surface tension were in the extract prepared at a 1 g:40 cm3 ratio (941 kg m-3 and 29.0 mN m-1, respectively). The highest viscosity was measured in the extract prepared at a 1 g: 20 cm3 ratio (2.89 mPa∙s). Our study shows the possibilities for the production of polyphenol-rich extract of S. montana which might be used in pharmaceutical, food, or cosmetic products.sr
dc.description.abstractPrikazana studija je imala za cilj da optimizuje ekstrakciju polifenola izbiljkeSatureja montanaL. sa oglednog polja Instituta za proučavanjelekovitog bilja „Dr Josif Pančić“, Srbija, variranjem najvažnijih parametara maceracije, odnosa biljnog materijala i rastvarača,i ekstrakcionogvremena. Dobijeni ekstrakti su okarakterisani u pogleduukupnog sadržaja polifenola (engl.total total polyphenol content, TPC), ukupnog sadržaja flavonoida (engl.total flavonoid content,TFC), antioksidativnog potencijala, prinosa ekstrakcije, provodljivosti, gustine, površinskog napona i viskoznosti. Vrednostiukupnog sadržaja polifenola(engl.Total Polyphenol Content -TPC)iukupnog sadržaja flavonoida (engl.Total Flavonoid Content -TFC)su bile u opsezima7,2-92,2 mg ekvivalenta galne kiseline (engl.gallic acid equivalentGAE) /g i 3,7-10,9 mgekvivalenta katehina(engl.catechinequivalentCE)/g, redom. Najveće antioksidativne aktivnosti dobijenesu u ekstraktima pripremljenim u odnosu biljnog materijala i rastvarača1g :50cm-3. Najveći prinos ekstrakcije takođe je dobijenu tom ekstraktu (86,0%), dok vreme ekstrakcije nije imalo značajan uticaj. Najveća provodljivost izmerena je u ekstraktu pripremljenom u odnosu biljnog materijala i rastvarača1g :10cm-3. Najvećagustina i površinski napon su bili u ekstraktu pripremljenom u odnosu 1g :40cm-3(941 kg m-3i 29,0 mNm-1, redom). Najvećaviskoznostje izmerenau ekstraktu pripremljenom u odnosu 1g :20cm-3(2,89 mPa∙s). Naša studija pokazuje mogućnosti za proizvodnju polifenolima bogatog ekstraktabiljkeS. montanakoji se može koristiti u farmaceutskim, prehrambenim ili kozmetičkim proizvodima.sr
dc.language.isoensr
dc.publisherSavez hemijskih inženjera Srbijesr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200003/RS//sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200287/RS//sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200135/RS//sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200019/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceHemijska industrijasr
dc.subjectantioxidant activitysr
dc.subjectflavonoidssr
dc.subjectisolationsr
dc.subjectpolyphenolssr
dc.subjectwinter savorysr
dc.subjectantioksidativna aktivnostsr
dc.subjectflavonoidisr
dc.subjectizolacijasr
dc.subjectpolifenolisr
dc.subjectplanin-ski čubarsr
dc.titleOptimization of the extraction process from Satureja montana L.: physicochemical characterization of the extractssr
dc.titleOptimizacija procesa ekstrakcije iz biljke Satureja montanal.: fizičkohemijska karakterizacija ekstrakatasr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage263
dc.citation.issue4
dc.citation.rankM23
dc.citation.spage251
dc.citation.volume77
dc.identifier.doi10.2298/HEMIND221213020C
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/19315/Optimization_of_the_extraction_pub_2023.pdf
dc.identifier.scopus2-s2.0-85179954317
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу