Приказ основних података о документу

Sušenje vodenog ekstrakta hrastovog žira Quercus robur u sušioniku sa fontansko-fluidizovanim slojem

dc.creatorRakić, Sveto
dc.creatorPovrenović, Dragan
dc.creatorMaletić, Radojka
dc.creatorŽivković, Milovan
dc.date.accessioned2021-03-10T10:22:30Z
dc.date.available2021-03-10T10:22:30Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.issn1450-8109
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/770
dc.description.abstractThe results of the chemical investigations of variously treated acorn samples are presented in this paper with the aim of obtaining data on the amount of nutritious components and biologically active substances. The Quercus robur acorn, which belongs to the Fagaceae family, was investigated in a raw, thermally treated form and as an extract that was subsequently dried in a dryer with a fluidized bed. The obtained results regarding the content of tannin, nitrogen containing compounds, macro- and microelements indicate that acorn maintains its functional characteristics after the investigated treatments.en
dc.description.abstractU ovom radu su predstavljeni rezultati hemijskih ispitivanja različito tretiranih uzoraka hrastovog žira, u cilju dobijanja podataka o količini hranljivih komponenti i supstanci sa biološki aktivnim dejstvom. Ispitivan je žir Quercus robur, koji pripada familiji Fagaceae, u sirovom, termički tretiranom obliku i ekstraktu koji je naknadno sušen u sušioniku sa fontansko-fluidizovanim slojem. Dobijeni rezultati u pogledu sadržaja, tanina, azotnih jedinjenja, makro i mikroelemenata pokazuju da hrastov žir, nakon ispitivanih tretmana, zadržava svoje funkcionalne karakteristike. Hemijski sastav nativnog hrastovog žira kao i proizvodi dobijeni opisanim postupcima u ovom radu, ukazuje na prihvatljivost ove sirovine sa aspekta njegove primene u ljudskoj ishrani. Hrastov žir Quercus robur se odlikuje raznovrsnošću hranljivih, energetskihe i funkcionalno-zaštitnih materija. Postupkom termičkog i hidrotermičkog tretmana kao i postupkom sušenja vodenog ekstrakta postižu se značajni rezultati u pogledu koncentrisanja materija koje imaju funkcionalna svojstva. Povećanje sadržaja je evidentno kod proteina, ukupnih mineralnih materija, makroelemenata (fosfor i kalijum), kao i mikroelemenata (gvožđe i bakar) s tim što se u u budućim istraživanjima mora definisati razlog pada koncentracije gvožđa pri sušenju tečnog ekstrakta. Hrastov žir je sirovina koja nije komercijalizovana, a kao jeftin i lako dostupan biljni materijal, predstavlja potencijalni izvor biološki aktivnih komponenti, čija je primena moguća u prehrambenoj , farmaceutskoj i drugim industrijama.sr
dc.publisherUniversity of Belgrade - Faculty of Agriculture, Belgrade
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceJournal of Agricultural Sciences (Belgrade)
dc.subjectacornen
dc.subjecttanninsen
dc.subjectfunctional fooden
dc.subjectdryingen
dc.subjectthermal treatmenten
dc.subjectspout-fluidized beden
dc.titleDrying of the aqueous extract of acorn Quercus robur in a spout-fluid beden
dc.titleSušenje vodenog ekstrakta hrastovog žira Quercus robur u sušioniku sa fontansko-fluidizovanim slojemsr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage182
dc.citation.issue2
dc.citation.other50(2): 173-182
dc.citation.spage173
dc.citation.volume50
dc.identifier.doi10.2298/JAS0502173R
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/8365/1450-81090502173R.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу