The influence of brewers' yeast addition on lactic acid fermentation of brewers' spent grain hydrolysate by Lactobacillus rhamnosus
Uticaj dodatka pisvkog kvasca na mlečno-kiselu fermentaciju hidrolizata pivskog tropa sa Lactobacillus rhamnosu
Autori
Pejin, JelenaRadosavljević, Miloš
Kocić-Tanackov, Sunčica
Đukić-Vuković, Aleksandra
Mladenović, Dragana
Mojović, Ljiljana
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
In this study brewers' spent grain (BSG) hydrolysate was produced using optimal conditions. Hydrolysates were used for lactic acid fermentation by Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469. The aim of this study was to evaluate possibilities of the BSG hydrolysate utilization as a substrate for lactic acid fermentation as well as the effect of dry brewers' yeast (1.0, 3.0, and 5.0 %) addition in hydrolysate on lactic acid fermentation parameters (L-(+)-lactic acid and reducing sugars concentration and number of viable cellsviability). Very high L. rhamnosus ATCC 7469cells viability was achieved in all fermentations (9.26-9.52 log CFU/mLat the end of fermentation). With the increase in brewers' yeast content in hydrolysate, L-(+)-lactic acid concentration increased. The highest L- (+)-lactic acid concentration and yield (89.01 %) were obtained in fermentation of hydrolysate with 5.0 % of brewers' yeast and 5.0 % of reducing sugars.
Mlečna kiselina ima široku primenu u prehrambenoj, farmaceutskoj, hemijskoj, tekstilnoj i industriji polimera. Primena jeftinih i obnovljivih sirovina u proizvodnji mlečne kiseline postupcima fermentacije je osnova ekonomične proizvodnje. U zavisnosti od količine najzastupljeniji sporedni proizvod i proizvodnje piva su: pivski trop i pivski kvasac. Pivski kvasac je relativno jeftin pa se koristi u proizvodnji ekstrakata za primenu u prehrambenoj industriji. Pivski trop čini najveći deo sporednih proizvoda proizvodnje piva (približno 85%). U istraživanju je hidrolizat pivskog tropa proizveden pod optimalnim uslovima. Hidrolizati su korišćeni u mlečno-kiseloj fermentaciji sa Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469. Cilj ovog istraživanja je bio da se ispita mogućnost primene hidrolizata pivskog tropa u mlečno - kiseloj fermetnaciji kao i uticaj dodatka suvog pivskog kvasca (1,0; 3,0 i 5,0%) u hidrolizat na parametre mlečno - kisele fermentacije (koncentraciju L - (+) - mlečne kiseline i reduku...jućih šećera i broj vijabilnih Ćelija vijabilnost). Pri svim ispitivanim sadržajima pivskog kvasca u hidrolizatima u toku mlečno - kisele fermentacije je ostvarena veoma visoka vijabilnost ćelija L. rhamnosus (9,26-9,52 log CFU/ml na kraju fermentacije). S porastom sadržaja pivskog kvasca u hidrolizatu za mlečno-kiselu fermentaciju povećala se i koncentracija L - (+) - mlečne kiseline. Najviša koncentracija kao i prinos L - (+) - mlečne kiseline (89,01%) ostvareni su u fermentaciji hidrolizata pivskog tropa sa 5,0% pivskog kvasca i 5,0% redukujućih šećera.
Ključne reči:
lactic acid fermentation / brewers' spent grain / brewers' spent yeast / mlečno-kisela fermentacija / pivski trop / pivski kvasacIzvor:
Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2015, 19, 4, 167-170Izdavač:
- Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
Finansiranje / projekti:
- Proizvodnja mlečne kiseline i probiotika na otpadnim proizvodima prehrambene i agro-industrije (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31017)
Kolekcije
Institucija/grupa
Tehnološko-metalurški fakultetTY - JOUR AU - Pejin, Jelena AU - Radosavljević, Miloš AU - Kocić-Tanackov, Sunčica AU - Đukić-Vuković, Aleksandra AU - Mladenović, Dragana AU - Mojović, Ljiljana PY - 2015 UR - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/2935 AB - In this study brewers' spent grain (BSG) hydrolysate was produced using optimal conditions. Hydrolysates were used for lactic acid fermentation by Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469. The aim of this study was to evaluate possibilities of the BSG hydrolysate utilization as a substrate for lactic acid fermentation as well as the effect of dry brewers' yeast (1.0, 3.0, and 5.0 %) addition in hydrolysate on lactic acid fermentation parameters (L-(+)-lactic acid and reducing sugars concentration and number of viable cellsviability). Very high L. rhamnosus ATCC 7469cells viability was achieved in all fermentations (9.26-9.52 log CFU/mLat the end of fermentation). With the increase in brewers' yeast content in hydrolysate, L-(+)-lactic acid concentration increased. The highest L- (+)-lactic acid concentration and yield (89.01 %) were obtained in fermentation of hydrolysate with 5.0 % of brewers' yeast and 5.0 % of reducing sugars. AB - Mlečna kiselina ima široku primenu u prehrambenoj, farmaceutskoj, hemijskoj, tekstilnoj i industriji polimera. Primena jeftinih i obnovljivih sirovina u proizvodnji mlečne kiseline postupcima fermentacije je osnova ekonomične proizvodnje. U zavisnosti od količine najzastupljeniji sporedni proizvod i proizvodnje piva su: pivski trop i pivski kvasac. Pivski kvasac je relativno jeftin pa se koristi u proizvodnji ekstrakata za primenu u prehrambenoj industriji. Pivski trop čini najveći deo sporednih proizvoda proizvodnje piva (približno 85%). U istraživanju je hidrolizat pivskog tropa proizveden pod optimalnim uslovima. Hidrolizati su korišćeni u mlečno-kiseloj fermentaciji sa Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469. Cilj ovog istraživanja je bio da se ispita mogućnost primene hidrolizata pivskog tropa u mlečno - kiseloj fermetnaciji kao i uticaj dodatka suvog pivskog kvasca (1,0; 3,0 i 5,0%) u hidrolizat na parametre mlečno - kisele fermentacije (koncentraciju L - (+) - mlečne kiseline i redukujućih šećera i broj vijabilnih Ćelija vijabilnost). Pri svim ispitivanim sadržajima pivskog kvasca u hidrolizatima u toku mlečno - kisele fermentacije je ostvarena veoma visoka vijabilnost ćelija L. rhamnosus (9,26-9,52 log CFU/ml na kraju fermentacije). S porastom sadržaja pivskog kvasca u hidrolizatu za mlečno-kiselu fermentaciju povećala se i koncentracija L - (+) - mlečne kiseline. Najviša koncentracija kao i prinos L - (+) - mlečne kiseline (89,01%) ostvareni su u fermentaciji hidrolizata pivskog tropa sa 5,0% pivskog kvasca i 5,0% redukujućih šećera. PB - Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad T2 - Journal on Processing and Energy in Agriculture T1 - The influence of brewers' yeast addition on lactic acid fermentation of brewers' spent grain hydrolysate by Lactobacillus rhamnosus T1 - Uticaj dodatka pisvkog kvasca na mlečno-kiselu fermentaciju hidrolizata pivskog tropa sa Lactobacillus rhamnosu EP - 170 IS - 4 SP - 167 VL - 19 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2935 ER -
@article{ author = "Pejin, Jelena and Radosavljević, Miloš and Kocić-Tanackov, Sunčica and Đukić-Vuković, Aleksandra and Mladenović, Dragana and Mojović, Ljiljana", year = "2015", abstract = "In this study brewers' spent grain (BSG) hydrolysate was produced using optimal conditions. Hydrolysates were used for lactic acid fermentation by Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469. The aim of this study was to evaluate possibilities of the BSG hydrolysate utilization as a substrate for lactic acid fermentation as well as the effect of dry brewers' yeast (1.0, 3.0, and 5.0 %) addition in hydrolysate on lactic acid fermentation parameters (L-(+)-lactic acid and reducing sugars concentration and number of viable cellsviability). Very high L. rhamnosus ATCC 7469cells viability was achieved in all fermentations (9.26-9.52 log CFU/mLat the end of fermentation). With the increase in brewers' yeast content in hydrolysate, L-(+)-lactic acid concentration increased. The highest L- (+)-lactic acid concentration and yield (89.01 %) were obtained in fermentation of hydrolysate with 5.0 % of brewers' yeast and 5.0 % of reducing sugars., Mlečna kiselina ima široku primenu u prehrambenoj, farmaceutskoj, hemijskoj, tekstilnoj i industriji polimera. Primena jeftinih i obnovljivih sirovina u proizvodnji mlečne kiseline postupcima fermentacije je osnova ekonomične proizvodnje. U zavisnosti od količine najzastupljeniji sporedni proizvod i proizvodnje piva su: pivski trop i pivski kvasac. Pivski kvasac je relativno jeftin pa se koristi u proizvodnji ekstrakata za primenu u prehrambenoj industriji. Pivski trop čini najveći deo sporednih proizvoda proizvodnje piva (približno 85%). U istraživanju je hidrolizat pivskog tropa proizveden pod optimalnim uslovima. Hidrolizati su korišćeni u mlečno-kiseloj fermentaciji sa Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469. Cilj ovog istraživanja je bio da se ispita mogućnost primene hidrolizata pivskog tropa u mlečno - kiseloj fermetnaciji kao i uticaj dodatka suvog pivskog kvasca (1,0; 3,0 i 5,0%) u hidrolizat na parametre mlečno - kisele fermentacije (koncentraciju L - (+) - mlečne kiseline i redukujućih šećera i broj vijabilnih Ćelija vijabilnost). Pri svim ispitivanim sadržajima pivskog kvasca u hidrolizatima u toku mlečno - kisele fermentacije je ostvarena veoma visoka vijabilnost ćelija L. rhamnosus (9,26-9,52 log CFU/ml na kraju fermentacije). S porastom sadržaja pivskog kvasca u hidrolizatu za mlečno-kiselu fermentaciju povećala se i koncentracija L - (+) - mlečne kiseline. Najviša koncentracija kao i prinos L - (+) - mlečne kiseline (89,01%) ostvareni su u fermentaciji hidrolizata pivskog tropa sa 5,0% pivskog kvasca i 5,0% redukujućih šećera.", publisher = "Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad", journal = "Journal on Processing and Energy in Agriculture", title = "The influence of brewers' yeast addition on lactic acid fermentation of brewers' spent grain hydrolysate by Lactobacillus rhamnosus, Uticaj dodatka pisvkog kvasca na mlečno-kiselu fermentaciju hidrolizata pivskog tropa sa Lactobacillus rhamnosu", pages = "170-167", number = "4", volume = "19", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2935" }
Pejin, J., Radosavljević, M., Kocić-Tanackov, S., Đukić-Vuković, A., Mladenović, D.,& Mojović, L.. (2015). The influence of brewers' yeast addition on lactic acid fermentation of brewers' spent grain hydrolysate by Lactobacillus rhamnosus. in Journal on Processing and Energy in Agriculture Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad., 19(4), 167-170. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2935
Pejin J, Radosavljević M, Kocić-Tanackov S, Đukić-Vuković A, Mladenović D, Mojović L. The influence of brewers' yeast addition on lactic acid fermentation of brewers' spent grain hydrolysate by Lactobacillus rhamnosus. in Journal on Processing and Energy in Agriculture. 2015;19(4):167-170. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2935 .
Pejin, Jelena, Radosavljević, Miloš, Kocić-Tanackov, Sunčica, Đukić-Vuković, Aleksandra, Mladenović, Dragana, Mojović, Ljiljana, "The influence of brewers' yeast addition on lactic acid fermentation of brewers' spent grain hydrolysate by Lactobacillus rhamnosus" in Journal on Processing and Energy in Agriculture, 19, no. 4 (2015):167-170, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2935 .