Eksperimentalna proizvodnja fermentisanog mlečnog napitka sa probiotičkim svojstvima
Apstrakt
Kiselomlečni napici se proizvode fermentacijom laktoze dejstvom bakterija mlečne kiseline. One svojom aktivnošću povećavaju svarljivost proizvoda i sprečavaju aktivnost drugih patogenih mikroorganizama. Poboljšanje efekata te aktivnosti se postiže primenom probiotika i onda se kiselo mlečni proizvodi nazivaju funkcionalna hrana. Eksperimentalna proizvodnja fermentisanog mlečnog napitka je izvršena uz dodatak kultura Y03 i Y05 sa probiotskim svojstvima. Proizvodnja je izvršena u mlekari "Zemun" na standardnoj tehnološkoj liniji za izradu kiselomlečnih napitaka. Dobijeni proizvod je praćen hemijskim, fizičkim i bakteriološkim metodama. Trajnost proizvoda je bila do 20 dana, do kada je isti imao odlična organoleptička svojstva ukusa, mirisa i konzistencije.
Ključne reči:
probiotici / fermentacija / kiselomlečni napitakIzvor:
Mlekarstvo, 2002, 1, 9, 273-276Izdavač:
- Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd
Institucija/grupa
Tehnološko-metalurški fakultetTY - JOUR AU - Ostojić, Mihailo AU - Topisirović, Ljubiša AU - Vukašinović-Sekulić, Maja PY - 2002 UR - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/465 AB - Kiselomlečni napici se proizvode fermentacijom laktoze dejstvom bakterija mlečne kiseline. One svojom aktivnošću povećavaju svarljivost proizvoda i sprečavaju aktivnost drugih patogenih mikroorganizama. Poboljšanje efekata te aktivnosti se postiže primenom probiotika i onda se kiselo mlečni proizvodi nazivaju funkcionalna hrana. Eksperimentalna proizvodnja fermentisanog mlečnog napitka je izvršena uz dodatak kultura Y03 i Y05 sa probiotskim svojstvima. Proizvodnja je izvršena u mlekari "Zemun" na standardnoj tehnološkoj liniji za izradu kiselomlečnih napitaka. Dobijeni proizvod je praćen hemijskim, fizičkim i bakteriološkim metodama. Trajnost proizvoda je bila do 20 dana, do kada je isti imao odlična organoleptička svojstva ukusa, mirisa i konzistencije. PB - Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd T2 - Mlekarstvo T1 - Eksperimentalna proizvodnja fermentisanog mlečnog napitka sa probiotičkim svojstvima EP - 276 IS - 9 SP - 273 VL - 1 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_465 ER -
@article{ author = "Ostojić, Mihailo and Topisirović, Ljubiša and Vukašinović-Sekulić, Maja", year = "2002", abstract = "Kiselomlečni napici se proizvode fermentacijom laktoze dejstvom bakterija mlečne kiseline. One svojom aktivnošću povećavaju svarljivost proizvoda i sprečavaju aktivnost drugih patogenih mikroorganizama. Poboljšanje efekata te aktivnosti se postiže primenom probiotika i onda se kiselo mlečni proizvodi nazivaju funkcionalna hrana. Eksperimentalna proizvodnja fermentisanog mlečnog napitka je izvršena uz dodatak kultura Y03 i Y05 sa probiotskim svojstvima. Proizvodnja je izvršena u mlekari "Zemun" na standardnoj tehnološkoj liniji za izradu kiselomlečnih napitaka. Dobijeni proizvod je praćen hemijskim, fizičkim i bakteriološkim metodama. Trajnost proizvoda je bila do 20 dana, do kada je isti imao odlična organoleptička svojstva ukusa, mirisa i konzistencije.", publisher = "Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd", journal = "Mlekarstvo", title = "Eksperimentalna proizvodnja fermentisanog mlečnog napitka sa probiotičkim svojstvima", pages = "276-273", number = "9", volume = "1", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_465" }
Ostojić, M., Topisirović, L.,& Vukašinović-Sekulić, M.. (2002). Eksperimentalna proizvodnja fermentisanog mlečnog napitka sa probiotičkim svojstvima. in Mlekarstvo Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd., 1(9), 273-276. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_465
Ostojić M, Topisirović L, Vukašinović-Sekulić M. Eksperimentalna proizvodnja fermentisanog mlečnog napitka sa probiotičkim svojstvima. in Mlekarstvo. 2002;1(9):273-276. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_465 .
Ostojić, Mihailo, Topisirović, Ljubiša, Vukašinović-Sekulić, Maja, "Eksperimentalna proizvodnja fermentisanog mlečnog napitka sa probiotičkim svojstvima" in Mlekarstvo, 1, no. 9 (2002):273-276, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_465 .