Search
Now showing items 1-10 of 20
Nova metoda za sintezu keramičkih materijala i nedestruktivnu karakterizaciju površinskih oštećenja usled izlaganja kavitaciji
(Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet, 2020)
Ovim istraživanjem ustanovljena je nova metoda karakterizacije površinskih oštećenja vatrostalnih keramičkih materijala primenom alata analize slike i prepoznavanja oblika. Eksperimentalni rezultati omogućili su da se ...
Razvoj novih antikorozivnih organo-metalnih jedinjenja na bazi Cerijuma za primenu u alkidnim premazima
(Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet, 2019)
Inhibitori korozije su posebna grupa supstanci ili njihovih smeša koje imaju ulogu da spreče ili da minimiziraju koroziju. Sintetisana su tri kompleksa cerijuma: Ce-cisteina, Ce-tanina i Ce-EDTA i pripremenje su ...
Višeslojni poliolefinski filmovi poboljšanih barijernih svojstava prema kiseoniku
(Beograd : Inovacioni centar, Tehnološko-metalurškog fakulteta, 2018)
Netoksičan, trajan, polimerni kompozit kao smesa za modelovanje namenjena za dečiju igru, pravljenje otisaka, kalupa i prototipa
(Beograd : Inovacioni centar, Tehnološko-metalurškog fakulteta, 2018)
UNAPREĐENJE FUNKCIONALNIH KARAKTERISTIKA FERMENTISANOG NAPITKA OD SURUTKE I MLEKA DODATKOM BIOAKTIVNIH PEPTIDA
(Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet, 2015)
Mlečna industrija na globalnom nivou generiše veoma veliku količinu surutke po litri prerađenog mleka, u zavisnosti od primenjenog procesa i finalnog proizvoda. Oko 50,0% od ukupne količine svetske surutke se tretira i ...
Tehnološki postupak tretmana otpadnih voda nastalih na proizvodnom kompleksu "EcoMet Recilaža" d.o.o. u Zajači
(2023)
Tehničko rešenje obuhvata procenu količine otpadne vode i koncentracije zagađujućih materija (ukupne suspendovane čestice, koncentracije sulfata i metala – Fe, Pb, Zn, Cd, As, Sb, Cu, Ni) u zavisnosti od mesta nastanka; ...
NOVI POSTUPAK ZA PROIZVODNJU MLEČNE ČOKOLADNE MASE: KOMBINACIJA MLEVENJA MASE NA PETOVALJKU I KUGLIČNOM MLINU
(Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet, 2020)
U ovom tehničkom rešenju prikazani su optimalni uslovi za proizvodnju kvalitetne mlečne čokolade. Tehničko rešenje je prihvatila Fabrika čokolade Eugen chocolate, Gložan, Srbija.
Postupak koristi kombinaciju sledećih ...
Poboljšanje elektro-mehaničkih svojstava Al/Cu električnih konektora smanjenjem intermetalnog sloja postupkom redukovanja vremena zavarivanja trenjem
(Tehnološko-metalurški fakultet, 2019)