Tehnološki postupak za poboljšanje kvaliteta pivskog tropa kao hraniva za preživare
Само за регистроване кориснике
2023
Аутори
Mojović, LjiljanaMladenović, Dragana
Đukić-Vuković, Aleksandra
Pejin, Jelena
Kocić-Tanackov, Sunčica
Despotović, Saša
Техничко решење (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Predloženo tehničko rešenje se odnosi na definisanje procesa u kome se koristi sporedni proizvod industrije piva i dobija novi proizvod obogaćen probiotskom biomasom koji je namenjen ishrani preživara. Tehnološki postupak podrazumeva primenu pivskog tropa kao nosača za imobilizaciju bakterija mlečne kiseline. Soj Lactobacillus paracasei NRRL B-4564 je imobilisan na površinu pivskog tropa, a dobijeni imobilizat je potom korišćen u mlečno-kiselinskoj fermentaciji sa recirkulacijom imobilisane mikrobne biomase u više uzastopnih
18
šaržnih ciklusa. Primenom kontrolisanog procesa dobijen je fermentisani pivski trop koji predstavlja proizvod boljeg nutritivnog kvaliteta (većeg sadržaja proteina i pepela, manjeg sadržaja svih frakcija vlakana), veće energetske vrednosti i bolje svarljivosti u odnosu na polaznu sirovinu. Pored boljih parametara kvaliteta, dobijeni fermentisani proizvod je obogaćen visokom koncentracijom vijabilne probiotske biomase Lactobacillus paracasei NRRL B-4564. Primen...om opisanog tehnološkog postupka je omogućeno stvaranje dodatne vrednosti sporednog proizvoda industrije piva.
Кључне речи:
Pivski trop / mlečno-kiselinska fermentacija / imobilizacija / recirkulacija imobilisane mikrobne biomase / probioticiИзвор:
2023Финансирање / пројекти:
- Производња млечне киселине и пробиотика на отпадним производима прехрамбене и агро-индустрије (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31017)
Напомена:
- Tehničko rešenje kategorije M81 - novo tehničko rešenja primenjeno na međunarodnom nivou
Институција/група
Tehnološko-metalurški fakultetMojović, L., Mladenović, D., Đukić-Vuković, A., Pejin, J., Kocić-Tanackov, S.,& Despotović, S.. (2023). Tehnološki postupak za poboljšanje kvaliteta pivskog tropa kao hraniva za preživare. . https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6748
Mojović L, Mladenović D, Đukić-Vuković A, Pejin J, Kocić-Tanackov S, Despotović S. Tehnološki postupak za poboljšanje kvaliteta pivskog tropa kao hraniva za preživare. 2023;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6748 .
Mojović, Ljiljana, Mladenović, Dragana, Đukić-Vuković, Aleksandra, Pejin, Jelena, Kocić-Tanackov, Sunčica, Despotović, Saša, "Tehnološki postupak za poboljšanje kvaliteta pivskog tropa kao hraniva za preživare" (2023), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6748 .