Pretraživanje
Prikaz rezultata 1-10 od 16
Konstrukcija automatizovanog uređaja za određivanje kapilarnosti tekstilnih i kompozitnih materijala primenom „open-source“ principa
(2022)
Uzimajući u obzir veliki značaj i čestu potrebu za određivanjem kapilarnih svojstava različitih tekstilnih materijala, kao i nedostatke manuelnog određivanja kapilarnosti, i do sada primenjivanjih metoda, ideja autora ovog ...
Tehnologija presovanja АА6026 legure
(Tehnološko metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu, 2021)
Tehnološki postupak za poboljšanje kvaliteta pivskog tropa kao hraniva za preživare
(2023)
Predloženo tehničko rešenje se odnosi na definisanje procesa u kome se koristi sporedni proizvod industrije piva i dobija novi proizvod obogaćen probiotskom biomasom koji je namenjen ishrani preživara. Tehnološki postupak ...
PYROLSIM – Софтвер за симулацију и оптимизацију пиролитичке пећи у фабрици Етилен
(Технолошко - металуршки факултет, Универзитет у Београду, 2022)
Пећ за парно крековање бензина (пиролитичка пећ) је кључна јединица постројења за
производњу етилена, једног од најзначајнијих погона (фабрика) у ХИП Петрохемија.
Пошто и најмање побољшање приноса или уштеда енергије ...
Vegetativno razmnožavanje panonskog timijana (Thymus pannonicus All.) uz primenu fitohormona
(2022)
Predloženo novo tehničko rešenje odnosi se na uvođenje vegetativnog razmnožavanja uz primenu fitohormona kao moguće tehnologije gajenja samonikle lekovite vrste panonski timijan (Thymus pannonicus All.). Kako u prethodnom ...
Tehnološki postupak tretmana otpadnih voda nastalih na proizvodnom kompleksu "EcoMet Recilaža" d.o.o. u Zajači
(2023)
Tehničko rešenje obuhvata procenu količine otpadne vode i koncentracije zagađujućih materija (ukupne suspendovane čestice, koncentracije sulfata i metala – Fe, Pb, Zn, Cd, As, Sb, Cu, Ni) u zavisnosti od mesta nastanka; ...
NOVI POSTUPAK ZA PROIZVODNJU MLEČNE ČOKOLADNE MASE: KOMBINACIJA MLEVENJA MASE NA PETOVALJKU I KUGLIČNOM MLINU
(Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet, 2020)
U ovom tehničkom rešenju prikazani su optimalni uslovi za proizvodnju kvalitetne mlečne čokolade. Tehničko rešenje je prihvatila Fabrika čokolade Eugen chocolate, Gložan, Srbija.
Postupak koristi kombinaciju sledećih ...